Mikä on Someturva

Someturva tarjoaa matalan kynnyksen oikeusapua somessa kohdattuihin ongelmiin, kuten haukkumiseen, uhkailemiseen, häirintään tai yksityisten tietojen levittämiseen.

Kun ihminen joutuu ikävään tilanteeseen somessa, hän on nopeasti vailla hyviä neuvoja. Näissä tilanteissa ihminen kääntyy usein hakukoneiden, keskustelufoorumeiden tai ystäviensä puoleen. Someturva antaa työkalut ottaa tilanne haltuun.

Someturva on täysin digitaalinen palvelu, joka parantaa kaikkien sosiaalisen median käyttäjien turvallisuutta. Palvelusta voi kysyä neuvoa kuka tahansa, joka on joutunut ikävään tilanteeseen somessa tai muualla verkossa.

Someturvassa sinua auttavat someen erikoistuneet asiantuntijat. Annamme sinulle oikeudellisia neuvoja ja psykologista ensiapua tilanteen ratkaisemiseksi. Voit kysyä neuvoa nimettömästi. Käsittelemme kaikki raportit luottamuksellisesti ja lähetämme sinulle vastauksen noin kolmessa arkipäivässä.

Kaikkea ei tarvitse somessakaan sietää.

Someturvan tausta

Neljä kymmenestä sosiaalisen median käyttäjästä on kokenut verkkohäiriköintiä. Jopa puolet somen ikävistä tilanteista täyttää rikoksen tunnusmerkit. Loukattu saa kuitenkin vain harvoin tarvitsemaansa tietoa ja apua asian selvittämiseksi. 

Someturva on Helsingin yliopiston alumnien vuonna 2017 perustama oikeuspalvelu, joka parantaa kaikkien somen käyttäjien oikeusturvaa teknologian avulla. Someturva tarjoaa luottamuksellista ja luotettavaa oikeusapua juuri silloin, kun ihminen sitä tarvitsee. Someturvan tiimiin kuuluu juridiikan, teknologian ja sosiaalispykologian asiantuntijoita. Tiedämme, miltä somen ikävät tilanteet näyttävät lain näkökulmasta ja ymmärrämme ihmisten käyttäytymistä somessa.

Someturva-palvelu avattiin suomalaisille käyttäjille keväällä 2018. Toteutimme pilotin, jonka aikana kaikilla suomalaisilla oli mahdollisuus pyytää maksutta apua somen ongelmatilanteisiin. Pilotin aikana autoimme yhteensä yli 1 000 ihmistä, joista noin 70 prosenttia oli alaikäisiä ja vanhimmat yli 70-vuotiaita.

Someturvan tavoite on tehdä maailmasta someturvallisempi.